236 епизода, 10 сезона и десетки милиони зрители по целия свят! Когато Дейвид Крейн и Марта Кауфман създават

...
236 епизода, 10 сезона и десетки милиони зрители по целия свят! Когато Дейвид Крейн и Марта Кауфман създават
Коментари Харесай

Гениите, които стоят зад сериала „Приятели”

236 епизода, 10 сезона и десетки милиони зрители по целия свят! Когато Дейвид Крейн и Марта Кауфман създават първите 22 минути от „ Приятели ”, надали подозират, че той ще стане един от най-хубавите сериали на всички времена.
 
Несъмнено звездите в сериала са Дженифър Анистън, Кортни Кокс, Матю Пери, Дейвид Шуимър, Лиса Кудроу, Мат Лебланк. Продукцията от една страна им отваря вратите към сърцата на хората, от друга след това им е мъчно да избягат от облиците си на Рейчъл Грийн, Моника Гелър, Фийби Буфе, Джоуи Трибиани, Чандлър Бинг и Рос Гелър.

Тяхната игра и наличие пред камерите не е за подценяване. По време на кастингите за функциите самите артисти въодушевяват за нови нюанси към описаните облици. И в последна сметка се стига до там, че шестимата нюйоркчани печелят сърцата на милиони фенове в целия свят. Но зад всичко това стоят Дейвид Крейн, Марта Кауфман и Кевин С. Брайт, които са изпълнителни продуценти на сериала, предаван от 1994 до 2004 година в Съединени американски щати и години наред, до през днешния ден, в други страни.
 
Марта Кауфман е американски сценарист и продуцент. Завършва Университета „ Брендейс ” в Уолтъм, Масачузетс, с тапия по Театрални изкуства през 1978 година Докато следва там се среща с бъдещия си креативен сътрудник Дейвид Крейн, който приключва една година след нея. Омъжена е за композитора Майкъл Склоф, с който имат три деца и живеят в Лос Анджелис. Съпругът ѝ е съавтор на обичаната ария „ I`ll Be There for You “ на The Rembrandts, употребена в шапката на „ Приятели “ през всичките сезони.

Марта Кауфман е основен продуцент на комедийния сериал „ Джеси “ с присъединяване на Кристина Апългейт, който обаче е преустановен след два сезона. Заедно с Дейвид Крейн работи и по сериала „ Тайните на Вероника “ (Veronica`s Closet).

Самият Крейн приключва гимназия Харитън в Роузмънт, Пенсилвания, а по-късно взема тапия от Университета „ Брендейс ”, където точно среща Кауфман. Той е син на телевизионния водещ Джийн Крейн и първата му брачна половинка. Дейвид Крейн е от известните персони, които не крият, че са хомосексуални.
 
Крейн и Кауфман създават три нови телевизионни излъчвания, чиито министър председатели да са през есенния сезон на 1994 година, откакто техният ситком „ Семеен албум “ е отритнат от CBS предходната година. Двамата желаят да развият сериал за „ шестима души на към 20 години, които си проправят своя път през Манхатън “, за NBC. Те показват концепцията си на продуцента Кевин Брайт, с който към този момент са работили.

Първоначално екипът кръщава сериала „ Кафе Инсомния “. По същото време президентът на NBC Entertainment Уорън Литълфийлд търси комедия, която включва младежи, събрани в огромния град и споделящи своя витален опит. Когато Кауфман, Крейн и Брайт показват „ Кафе Инсомния “, Литълфийлд е впечатлен.
 

 Изпълнителните продуценти Кевин С. Брайт, Марта Кауфман и Дейвид Крейн

Gulliver/Getty Images

Кауфман и Крейн стартират да пишат пилотния сюжет за шоуто, към този момент озаглавено „ Приятели като нас “, което им лишава три дни. Литълфийлд желае сериалът да показва Поколението Х и да преглежда новият тип родово обвързване, само че триото не споделя това виждане. За Крейн това не е сериал единствено за едно потомство и желае всеки да му се любува. NBC харесва пилотния сюжет и поръчва сериите под друго име – „ Шест от един ”, главно заради приликата на заглавието с различен сериал по ABC.
 
Когато сериалът е определен от NBC, безработни писатели изпращат своите ръкописи, готови за други сериали – главно за неиздадени епизоди на „ Зайнфелд “. През идващите няколко седмици, Крейн, Кауфман и Брайт преглеждат ръкописите и събират екип от седем млади създатели (държат да са млади!).

 Според Крейн потреблението на шестима „ равни “ герои, вместо наблягането на един или двама, ще разреши „ безчет сюжетни линии “. Основната част от концепциите за сюжет идват от писателите, само че актьорите също прибавят хрумвания. Сюжетните линии за всеки сезон се показват от продуцентите при започване на предходното лято. Преди епизодът да стартира да се снима, Кауфман и Крейн преразглеждат сюжета, написан от различен създател, с цел да изчистят нещата, които биха изглеждали непознати за сериала или героите.
 
Снимките стартират в студиото на Warner Bros в Бурбанк, Калифорния, през лятото на 1994 г. пред жива аудитория, на която е обещано обобщение на сериите. Само финалът на четвъртия сезон е сниман в Лондон.
 

 Приятели

Gulliver/Getty Images

Пилотният епизод надминава очакванията на NBC и на сериала е отредено по този начин мечтаното време – 20.30 часа в четвъртък, сред „ Луд по теб “ и „ Зайнфелд “. Брайт, Кауфман и Крейн споделят, че са продуцирали сериала тъкмо за този времеви период. Най-накрая шоуто е озаглавено „ Приятели “ и премиерата му е на 22 септември 1994 година Гледана е от съвсем 22 милиона американци. Сериалът се оказва голям триумф и съществена част от програмата на малкия екран в четвъртъците.
 
И до момента в който основателите имат намерение последният сезон да е осмият, то NBC ги убеждава за още. Телевизията заплаща 10 милиона $ на Warner Bros за продукцията на всеки епизод от десетия сезон – най-високата цена в историята на малкия екран за 30-минутен сериал.

 Преди излъчването на края на сериала Кауфман и Крейн споделят, че не биха подписали за 11-и сезон, даже всички членове на екипа да желаят. По думите на Крейн им е лишило много време да одобряват и за десети сезон. В последна сметка, по данни от Уикипедия, финалният епизод на сериала е проследен от към 51,1 милиона души.
 
Изглежда, че схемата, по която работят Дейвид Крейн и Марта Кауфман е сполучлива, само че те даже не се надяват на големия триумф, който реализират. Заради траялата и след края на излъчването му в Съединени американски щати популярност на сериала по целия свят, и то години наред, а и поради това, че е обичан от доста генерации, няма да е пресилено да ги назовем гении. А в този момент, когато Марта Кауфман е рожденик (родена на 21 септември 1956 г.), е идеалното време да изгледате още един епизод на обичния ситком.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР